آشپزی بدون گلوتن
با شروع رژیم غذایی بدون گلوتن به این مسئله که مصرف بعضی غذاهای موردعلاقه قبلی منع مصرف دارد فکر نکنید زیرا این رژیم غذایی به معنای محرومیت از غذاهای لذیذ و خوش طعم نیست بلکه به این معناست که شما با مدیریت صحیح و به کمک مواد غذایی سالم و مجاز میتوانید مانند سابق غذاهای مورد علاقه خود را به صورت بدون گلوتن تهیه کنید.
شاید در ابتداء چنین تصور کنید که پخت و پز بدون گلوتن خیلی سخت یا غیرممکن است و از این به بعد چطور غذا بپزید و یا چه بخورید؟! ولی بدانید این تصور اشتباه است و شما با کمی سعی و تلاش و با استفاده از مواد غذایی بدون گلوتن که تعداد زیادی از آنها را قبلا هم مصرف میکردید و در دسترس است و با بکار بردن همان دستورات قبلی غذاها و شیرینیجات، کیکهای خوشمزهی بدون گلوتن را بپزید و کم کم در آشپزی بدون گلوتن مهارت کامل پیدا کنید.
بدانید که لازم نیست شما یک آشپز حرفهای باشید و یا نیازی نیست در یک آشپزخانه مجهز پخت و پز کنید تا بتوانید غذای بدون گلوتن مورد نیاز خود را بپزید. شما میتوانید براحتی با همان تجهیزات قبلی آشپزخانه و رفع آلودگی احتمالی به گلوتن پخت و پز را آغاز کنید.
در آشپزی و شیرینیپزی بدون گلوتن تمام مواد اولیه مورد استفاده مانند : آرد، وانیل، بکینگ پودر، کاکائو و چاشنیها و ادویهها و . . . باید بدون گلوتن باشد. همچنین محیط کار و وسایل آشپزخانه نیز باید عاری از گلوتن باشد و قبل از پخت غذا یا شیرینی بدون گلوتن کاملا شستشو شود تا غذای حاصل سالم و بدون گلوتن باشد.
در این بخش از سایت با ما همراه باشید تا شما را با دستورالعملهای بدون گلوتنی آشنا کنیم که علاوه بر حفظ سلامت غذا ، طعم و بافت مناسب آنها نیز برای شما عزیزان رضایت بخش خواهد بود.
نان لواش تنوری بدون گلوتن
مواد لازم :
آب ولرم یا شیر دو لیوان ( یک پیمانه)
آرد بدون گلوتن یک لیوان (یک پیمانه)
خمیرمایه بدون گلوتن یک قاشق مرباخوری
روغن یک قاشق غذاخوری سرخالی
نمک به مقدار لازم
کنجد یا سیاه دانه به مقدار لازم
به جای آب به همان مقدار میتوان شیر را جایگزین کرد و یا مخلوط آب و شیر که مجموعا دو پیمانه شود
طرز تهیه:
- ابتداء آب ولرم یا شیر را داخل کاسه میریزید سپس روغن و نمک و آرد و خمیرمایه را اضافه کنید و با همزن برقی یا دستی خوب هم بزنید تا خمیر یکدستی ایجاد شود.
- سپس خمیر را به مدت یکساعت در مکان تقریبا گرمی قرار دهید تا خمیرمایه عمل آید یعنی خمیر حالت حبابدار، پوک و سبک شود.
- چنانچه نان را داخل تنور گازی میپزید غلظت خمیر باید به اندازهایی باشد که وقتی روی سنگ تنور (ساچ) پهن میکنید از لبههای آن پایین نریزد.
- قبل از اینکه خمیر را روی ساچ بریزید باید شعله بالا و پایین تنور را روشنکنید تا تنور داغ شود.
- سپس سطح سنگ را به کمک فرچه قنادی با روغن یا کره آب شده کمی چرب کنید تا نان به ساچ نچسبد.
- مقداری از خمیر نان آماده شده را روی ساچ بریزید و با پشت ملاقه یا قاشق خمیر را روی سنگ پهن کنید و روی آن کنجد یا سیاه دانه و یا سبزیجات معطر بپاشید.
- سپس در تنور را ببندید تا نان پخته شود. برای اینکه بدانید نان پخته شده است باید با چنگال داخل نان بزنید اگر خمیر به چنگال نچسبد یعنی نان پخته شده است.
- برای پخت بهتر نان بهتر است آن را به کمک کاردک یا کارد بزرگ از ساچ جدا کنید و مجدد از سمت دیگر نان را روی سنگ قرار دهید.
نان لواش بدون گلوتن تابهای
برای پخت نان لواش در تابه از دستور نان تنوری استفاده کنید با این تفاوت که ابتداء باید تابه را روی شعله گاز قرار دهید تا داغ شود سپس داخل تابه را به کمک فرچه قنادی کمی چرب کنید به اندازه یک لیوان از خمیر را برداشته و داخل تابه بریزید و آن را بطور کامل داخل تابه پهن کنید سپس کنجد، سیاه دانه یا هر سبزی معطری که دوست دارید بر سطح نان بپاشید، در تابه را ببندید و به مدت ۱۵ دقیقه روی شعله گاز ( درجه کم) قرار دهید سپس در را باز کنید و نان را داخل تابه برعکس کنید تا سمت دیگر آن هم بپزد.
نان تافتون :
مواد لازم :
آب ولرم یک پیمانه
آرد بدون گلوتن دو پیمانه
خمیرمایه یک قاشق مرباخوری
شکر یک قاشق چایخوری
روغن یک قاشق غذاخوری سرخالی
تخم مرغ یک عدد
نمک به مقدار لازم
کنجد یا سیاه دانه یا سبزی معطر به مقدار لازم
ظرف مناسب نچسب ( ظرف مخصوص پیتزا) برای پهن کردن خمیر نان
نکته: به جای همان میزان آب میتوانید از شیر یا مخلوط شیر و آب استفاده کنید.
طرز تهیه :
- ابتداء شکر را در یک چهارم پیمانه آب ولرم حل کنید سپس خمیرمایه را به آن افزوده و خوب مخلوط کنید سپس در ظرف را ببندید و آن را به مدت ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت در مکانی که نه گرم باشد و نه سرد قرار دهید تا خمیر مایه عمل آید یعنی خمیرمایه حباب بزند.
- در ظرف دیگری آرد، آب، نمک، روغن و تخم مرغ را با هم مخلوط کنید سپس خمیرمایهی عمل آمده را به آن اضافه کنید و خمیر را با دست خوب ورز دهید سپس خمیر را در یک ظرف قرار دهید و یک پلاستیک روی سطح خمیر بکشید و در ظرف را ببندید تا خمیرمایه در خمیر نان عمل کند و خمیر پوک و سبک شود.
- شعله بالا و پایین تنور را روشن کنید تا فضای داخل تنور داغ شود سپس صفحه ساچ یا ظرف را قبل از پهن کردن خمیر نان با فرچه قنادی با روغن یا کره آب شده کمی چرب کنید.
- خمیر آماده شده را یا مستقیما بر روی سنگ تنور (ساچ) و یا داخل ظرف نچسب ( ظرف مخصوص پخت پیتزا) میتوانید پهن کنیدسپس با نوک قاشق شیارهایی روی سطح نان ایجاد کنید.
- اگر میخواهید سطح نان خوشرنگ و براق شود میتوانید یک زرده تخم مرغ و سه قاشق غذاخوری شیر و کمی زعفران را خوب مخلوط کنید و با کمک فرچه از این مخلوط بر روی نان بمالید. سپس بسته به ذائقه خودتان سیاه دانه ، کنجد و یا انواع سبزیجات معطر روی نان بپاشید.
- به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه شعله بالا کم و شعله پایین متوسط روشن باشد تا نان کاملا پخته شود.
کلوچه کنجدی بدون گلوتن با فر:
مواد لازم :
تخم مرغ دو عدد
شکر یک پیمانه (یک لیوان)
آرد بدون گلوتن سه پیمانه
هل یک قاشق چایخوری
بکینگ پودر یک قاشق چایخوری
وانیل کمی
روغن مایع سه چهارم پیمانه (لیوان)
ماست شیرین سه قاشق غذاخوری
طرز تهیه :
- تخم مرغ و شکر را به مدت ۵ دقیقه با همزن برقی میزنیم تا پوک و سبک شود.
- بعد به مخلوط بالا روغن را اضافه کنید و حدودا یک دقیقه هم بزنید.
- بکینگ پودر را داخل ماست بریزید و چند دقیقه کنار بگذارید تا مخلوط حبابدار شود بعد این ترکیب را به مخلوط بالا ( تخم مرغ و شکر و … ) اضافه کنید.
- مواد خشک: آرد و هل و وانیل را باهم مخلوط کنید و سه بار الک کنید تا آرد کاملا هوادهی شود سپس این مواد را در سه مرحله به مخلوط قبلی اضافه کنید و با لیسک خوب مخلوط کنید تا خمیر یکدستی بدست آید. غلظت مواد کلوچه باید از خمیر کیک سفتتر باشد.
- خمیر به دست آمده را به سه قسمت تقسیم کنید و داخل پلاستیک فریزری به مدت ۲ الی ۳ ساعت در یخچال بگذارید تا خمیر کمی خودش را بگیرد و بتوانید براحتی آن را شکل بدهید.
- سپس خمیر از یخچال درآورید ، دستتان را کمی با روغن چرب کنید و تکههایی به اندازه گردو از خمیر جدا و گرد کنید ، داخل کنجد بزنید.
- داخل سینی فر را کاغذ روغنی پهن کنید و کلوچههای گردشده را به طور منظم داخل سینی بچینید.
- فر را باید به مدت بیست دقیقه قبل از اینکه کلوچهها را در آن بچینید روشن کنید تا فر گرم باشد سپس سینی حاوی کلوچهها را به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد داخل فر بگذارید تا کلوچهها آماده شود.
کلوچه کنجدی بدون گلوتن بدون فر
- این کلوچه را داخل تابه روی گاز هم میتوانید درست کنید. تابه را روی شعله پخشکن روی شعله گاز قرار دهید و شعله گاز را به مدت ۲۰ دقیقه با حرارت ملایم روشن کنید تا تابه گرم شود.
- کلوچه ها را گرد کنید و بلافاصله بین دولایه کاغذ روغنی قرار دهید یعنی بالا و پایین کلوچهها کاغذ روغنی باشد سپس همراه با کاغذ روغنی داخل تابه گرم بگذارید و به مدت ۱۵ دقیقه روی حرارت ملایم گاز همراه باشعله پخش کن قرار دهید تا کلوچهها خوب بپزد.
رشته آش
مواد لازم:
آرد بدون گلوتن دو پیمانه
آب یک پیمانه
نمک یک قاشق چایخوری
طرز تهیه:
- آرد و آب را با هم مخلوط میکنید تا زمانیکه خمیر نسبتا سفتی به دست بیاید.
- سپس شروع به ورز دادن خمیرکنید تا خمیر کاملا یکدست شود و اگر خمیر حالت چسبنده داشت هنگام ورز دادن دست خود را به آرد آغشته کنید و مجدد آن را ورز دهید.
- زمانی که خمیر آماده و قابل برش زدن شد، روی یک سطح صاف به ضخامت دلخواه پهن کنید (حدودا ۵ میلیمتر) بعد با یک چاقوی تیز رشتهها را به عرضهای مساوی (تقریبا ۵ الی ۶ میلی متر یا کمتر ) برش بزنید.
- برشزدن رشته را به کمک دستگاه برشزن رشته هم میتوانید انجام دهید یعنی ابتدا خمیر را با وردنه پهن کنید سپس مستطیلهای بزرگ به ابعادی که متناسب با ورودی دستگاه برشزن رشته باشد برش بزنید سپس با چرخاندن دسته، رشته های برشزده از قسمت خروجی بیرون میآید.
رشتههای برش زده (چه با کمک دستگاه و چه به روش دستی) را با دقت و با آرامش روی پارچه نخی تمیزی پهن کنید و یا روی یک طناب تمی
کیک باقلوا
مواد لازم :
تخم مرغ شش عدد
بکینگ پودر بدون گلوتن یک و نیم قاشق غذاخوری
شکر یک پیمانه
روغن مایع یک دوم پیمانه
پودر هل یک و نیم قاشق غذاخوری
آرد بدون گلوتن ۳۵۰ گرم
زعفران دم کرده کمی
مواد لازم برای شربت :
زعفران دم کرده کمی
شکر یک و یک سوم پیمانه
گلاب یک دوم پیمانه
آب یک پیمانه
مواد لازم برای زرین کردن:
شیر چهار قاشق غذاخوری
زرده تخم مرغ یک عدد
زعفران دم کرده کمی
طرز تهیه :
- تخم مرغها را با شکر و هل با همزن برقی خوب هم بزنید.
- زعفران را اضافه کنید و هم بزنید.
- روغن را اضافه کنید و هم بزنید.
- مواد خشک : آرد و بکینگ پودر را با هم مخلوط کنید و سه بار الک کنید تا آرد خوب هوادهی شود و کمکم به مخلوط بالا اضافه کنید و با لیسک به آرامی هم بزنید تا وقتی خمیر کیک خوب مخلوط شود و خمیر یکدستی به دست آید.
- داخل قالب را کمی چرب کنید و آرد بپاشید و یا کاغذ روغنی در کف قالب پهن کنید سپس خمیر کیک را بریزید و سطح آن را صاف کنید.
- فر را قبل از گذاشتن کیک به مدت ۲۰ دقیقه روشن کنید تا گرم شود و بعد کیک را با مدت ۲۰ دقیقه با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد در فر بگذارید تا بپزد.
- برای زرین کردن سطح کیک، یک زرده تخم مرغ را با کمی زعفران و چهار قاشق غذاخوری شیر را با چنگال هم بزنید و خوب مخلوط کنید .
- دو یا سه دقیقه قبل از اینکه کیک کامل بپزد آن از داخل فر بیرون بیاورید. و از مخلوطی که برای زرین کردن درست کردید را با کمک فرچه یا قلم مو قنادی بر سطح کیک بمالید سپس کیک را مجدد در فر بگذارید تا کاملا پخته شود و سطح کیک طلایی شود.
- شربت کیک را آماده کنید: آب و شکر را روی حرارت قرار دهید تا جوش بیاید بعد گلاب و زعفران را به آن اضافه کنید و بگذارید یکی دوقل جوش بزند بعد از روی حرارت بردارید و صیر کنید تا شربت سرد شود سپس روی کیک بریزید شربت کیک باقلوا نباید زیاد بجوشد و غلیظ شود.
- کیک پخته شد همانطور که کیک داغ هست کیک را به شکل دلخواهتان برش بزنید (لوزی شکل) سپس از شربتی که درست کردید و سرد شده آرام آرام برسطح کیک داغ بریزید تا شربت به خورد کیک برود. بهتر است شربت را در دو یا سه مرحله روی کیک آرام بریزید. برای تزیین میتوانید کمی خلال بادام و پسته هم روی کیک بپاشید
پنکیک بدون گلوتن
مواد لازم:
تخم مرغ یک عدد
شیر نصف پیمانه
آرد بدون گلوتن کمی بیشتر از نصف پیمانه
بکینک پودر یک قاشق چایخوری
شکر یک قاشق غذاخوری
روغن مایع دو قاشق غذاخوری
نمک معمولی کمی ( نوک قاشق چایخوری)
وانیل یک چهارم قاشق غذاخوری
طرز تهیه :
برای تهیه پنکیک باید چند نکته مهم را رعایت کنید تا پنکیک سبک و پوک با پف عالی داشته باشید .
- مواد حتما باید هم دما با محیط باشند یعنی سرد و یخچالی نباشد.
- تخم مرغ و وانیل را با همزن خوب بزنید تا کاملا پف کند.
- سپس شکر و شیر و نمک و روغن مایع را اضافه کنید و هم بزنید تا دانه های شکر خوب حل شود بعد آرد و بکینگ پودر را به صورت خشک با هم مخلوط و الک کنید و به مایع (شیر، تخم مرغ و ….) اضافه کنید و هم بزنید. سفتی مخلوط باید به قدری باشه که از ماست همزده کمی شلتر باشد.
- در ظرف را ببندید و پنج دقیقه کنار بگذارید.
- تابه نچسب را با فرچه یا قلممو قنادی کمی چرب کنید روی حرارت بگذارید تا داغ شود سپس حرارت را کم کنید. یعنی وقتی میخواهید مواد پنکیک را داخل تابه بریزید تابه داغ باشد اما شعله زیر تابه کم شود به نحوی که وقتی مواد را با ملاقه داخل تابه ریختید صدای تفت خوردن ( جیزززز) بلند شود.
- تابه را همان بار اول چرب کنید کافیست و برای دفعات دیگر نیازی به چرب کردن ندارد.
- یک ملاقه از مخلوطی که درست کردید را داخل تابه داغ بریزید وقتی یک طرف پنکیک حباب زد با اینکه هنوز روی پنکیک شل است اما با کفگیر و حرکت خیلی سریع آن را برگردانید تا طرف دیگرش هم بپزد.
- روی پنکیک را میتوانید با عسل، خامه، مربا ، شکلات آب شده یا مایع شکلات خانگی و یا هرچه دوست دارید تزئین کنید.
بیسکویت بدون گلوتن
موادلازم:
تخم مرغ یک عدد
روغن یک سوم لیوان ( ۶۷ گرم)
شکر یک سوم لیوان ( ۷۷ گرم)
بکینگ پودر بدون گلوتن یک قاشق چایخوری
وانیل یک دوم قاشق چایخوری
آرد بدون گلوتن یک ونیم لیوان( ۲۲۵ گرم )
طرزتهیه :
- تخم مرغ ، شکر، وانیل را باهمزن برقی به مدت پنج دقیقه بزنید تا غلیظ وکش دار شود.
- سپس روغن را به آن اضافه کنید و دوباره هم بزنید.
- بکینگ پودر و آرد را الک کنید و کم کم به آن اضافه کنید و خمیر را با دست خوب مخلوط کنید و شروع به ورز دادن کنید اگر خمیر به دست چسبید کمی آرد روی خمیر بپاشید و دوباره ورز دهید تا دیگر به دست نچسبد.
- بعد خمیر را با وردنه به ارتفاع نیم سانت پهن کنید و با کاتر بیسکویتها را برش بزنید.
- داخل سینی کاغذ روغنی بندازید و بیسکویتهای کاتر زده را در سینی بچینید.
- بیست دقیقه قبل از اینکه سینی بیسکویت را در فر بگذارید فر را روشن کنید تا فضای داخل آن گرم شود سپس دمای فر را روی ۱۸۰ درجه سانتیگراد تنظیم کنید و به مدت ۱۵ دقیقه سینی را داخل فر قراردهید تا بیسکویتها پخته شود.
- توجه: وقتی بیسکویتها پخته شد همان موقع که داغ است نباید از داخل سینی بردارید باید کمی صبر کنید تا بیسکویتها کاملا سرد شود بعد از سینی جدا کنید.